NIE SŁODZIMY! SPOSOBY NA ELIMINACJĘ CUKRÓW W DIECIE DZIECKA

Nie słodzimy! Sposoby na eliminację cukrów w diecie

Cukier jest niezbędny w diecie dziecka. Zapewnia sprawność mózgu i mięśni, a dodatkowo wpływa na dobre samopoczucie. Niestety nadużywanie węglowodanów, to prosta droga do otyłości, cukrzycy oraz chorób układu krążenia. Dzienną dawkę cukru bardzo łatwo jest przekroczyć, ponieważ znajdziemy go również w produktach na pozór zdrowych.

Rola cukru w organizmie

Cukier, jako węglowodan, spełnia kilka ważnych funkcji w organizmie. Bierze udział w procesach przemiany materii, jest również konieczny do właściwej pracy mózgu i całego układu nerwowego. Stanowi materiał energetyczny dla tkanek w organizmie, w tym dla poruszających się mięśni. Może być dostarczany w formie złożonych cukrów – węglowodanów np. pieczywie pełnoziarnistym lub kaszach.

Zły cukier

Biały rafinowany cukier jest zbędny w diecie dziecka. Jest szkodliwy i według niektórych specjalistów, uzależnia. Znajdziemy go nie tylko w słodyczach, ciastkach, czekoladkach i słodkich napojach, ale również na pozór zdrowych produktach jak: płatki śniadaniowe czy owocowe jogurty i serki.

Wytwarza się go z buraków cukrowych. Podczas procesu produkcyjnego jest mocno oczyszczony i pozbawiony wartościowych substancji odżywczych.

Dobry cukier

Alternatywą dla cukru rafinowanego jest nierafinowany czyli nieoczyszczony, naturalny, a przez to bogaty w witaminy oraz minerały. Dostępny jest w postaci cukru brązowego, trzcinowego. Jest bezpieczniejszy dla organizmu od białego cukru, jednak pamiętajmy, że nie można go stosować w sposób nieograniczony. 

Starajmy się, by w diecie naszego dziecka nie zabrakło naturalnych produktów zawierających węglowodany pod postacią warzyw i owoców. Zwróćmy uwagę, aby miały niską wartość wskaźnika IG, czyli poniżej 60. Takie produkty wpływają korzystnie na zdrowie i prawidłową pracę organizmu. Po ich zjedzeniu, poziom glukozy we krwi podnosi się powoli, dzięki temu organizm ma czas, by ją przyjąć i odpowiednio spożytkować. W ten sposób nadmiar cukru nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, produkty zawierające węglowodany złożone są bogate w błonnik, co zapewnia uczucie sytości i sprzyja zachowaniu szczupłej oraz zdrowej sylwetki.

Za dużo cukru w diecie – negatywne skutki

Biały cukier to tylko puste kalorie. Jego nadmiar w diecie może prowadzić do otyłości, powstawania próchnicy, zaburzeń pracy trzustki, chorób układu pokarmowego, przyczyniać się do zaparć, a także niedoborów magnezu, chromu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B.

Słodka dieta wpływa również na zachowanie malucha. Z pewnością można zauważyć, że po zjedzeniu batonika dziecku poprawia się humor i czuje nagły przypływ energii. Niestety to chwilowy efekt. Gdy poziom cukru w organizmie spadnie maluch zrobi się senny, zmęczony, płaczliwy, rozdrażniony i będzie miał wzmożone uczucie głodu.

Dlaczego tak się dzieje?

Biały cukier ma jeden z najwyższych indeksów glikemicznych. Oznacza to, że po jego spożyciu intensywnie wzrasta stężenie glukozy we krwi, które po chwili szybko spada. Efektem jest ponowne uczucie głodu i pogorszenie samopoczucia.

Częstą konsekwencją słodkiej diety u dziecka są zaburzenia zachowania. Maluch raz bywa zmęczony, apatyczny, ma problemy z koncentracją, innym razem jest nadmiernie pobudzony, niespokojny, a czasem nawet agresywny.

Cukier w diecie dziecka – rozsądne zasady

Trudno jest wyeliminować całkowicie słodycze z ich diety. Zawsze istnieje ryzyko, że poza domem np. podczas wizyty u dziadków czy urodzin kolegi, maluch będzie miał dostęp do słodkich przekąsek. Może wtedy rzucić się na słodkości, próbując najeść się na zapas.

Aby uniknąć takich sytuacji powinniśmy od najmłodszych lat uczyć swoje dziecko rozsądnego podejścia do słodyczy. Nie kupujmy słodkich lizaków i żelków, kalorycznych ciastek i batonów. Sami przygotujmy domowe słodkości. Ciasto z dyni lub marchewki, owocowy kisiel, owsiane ciasteczka, owocowa galaretka czy koktajl owocowy na bazie maślanki to tylko kilka propozycji z wielu, które można zaproponować swoim dzieciom.

Zwróćmy również uwagę na to, co je maluch w ciągu dnia. Unikamy słodkich płatków śniadaniowych, gotowych soków i napojów gazowanych, a także wysoko przetworzonej żywności. Zamiast tego możemy przygotować dziecku musli ze świeżymi lub suszonymi owocami, a do tego świeżo wyciskany sok. Starajmy się różnicować codzienne menu. Jeśli na śniadanie podajemy dziecku naleśniki z dżemem, na kolejne posiłki zaplanujmy coś niesłodkiego.

Uczmy malca zaspokajania pragnienia wodą, a nie słodkimi napojami, herbatkami czy gotowymi sokami.

Podczas zakupów uważnie czytajmy etykiety. Niestety dużym problemem jest to, że większość produktów dostępnych w sklepach zawiera cukier, który często kryje się pod postacią:

  • sacharozy,
  • glukozy,
  • maltozy,
  • laktozy,
  • dekstrozy, 
  • fruktozy,
  • syropu glukozowo-fruktozowego.

Czym zastąpić biały cukier?

Całkowita eliminacja cukru z diety dziecka jest niewskazana, ze względu na ważną rolę w organizmie. Poza tym, cukier obecny jest w różnych postaciach, w tak wielu produktach, że jest to praktycznie niemożliwe. Jeśli musimy go użyć zastąpmy go:

  • nierafinowanym cukrem trzcinowym;
  • melasą buraczaną lub trzcinową;
  • ksylitolem – cukrem brzozowym;
  • stewią – słodzikiem roślinnym;
  • syropem z agawy;
  • miodem naturalnym;
  • syropem klonowym;
  • słodem jęczmiennym.

Literatura:

https://canpolbabies.com/pl/porady/porada/mothers/9/5495-cukier-w-diecie-dziecka